Ga naar beginpagina
Open de website van het Buqi Instituut 
Wat is Taijiwuxigong?
  Voor wie is Taijiwuxigong?

Spontane beweging
  Opwekken
  Reguleren
  Reacties en resultaten

Oefeningen
  Wuxi-houding
  Wuxi-Daoyin
  Klankoefening

Het ontstaan van ziekte
  De dubbele vicieuze cirkel
  Binqi

Preventie en behandeling
  Correctie lichaamshouding
  Afvoeren van binqi

Ontwikkelingsstadia
  Activeren Dantian
  Reinigen energiekanalen
  Spirituele ontwikkeling

Geschiedenis
  Ontwikkeling
  Qigong
  Taiji
  Longmen Wuxigong

Afvoeren van binqi


Het afvoeren van binqi is een natuurlijk fenomeen. Het lichaam beschikt over zelf-regulerende mechanismen om binqi af te voeren en maakt daarbij gebruik van mentale kracht, lichaamsbeweging en ademhaling. Ook de aardekracht helpt bij dit proces. Daarom zal iemand die fysiek en geestelijk gezond is, binqi op natuurlijke wijze afvoeren.

Men zou kunnen zeggen dat binqi uit het lichaam wordt afgevoerd langs de mai en de jin (dit zijn de energiekanalen en meridianen), waarvan de uitgangen zich bevinden in de handen en de voeten. Deze mai en jin functioneren als een netwerk om voedende substanties van het bloed naar de organen en weefsels aan te voeren en om afvalproducten van de organen en weefsels naar de handen en voeten af te voeren.

Omdat zowel energiesubstanties als binqi in het lichaamsvocht aanwezig zijn, denken wij dat de beweging van lichaamsvocht en binqi samenhangen. Als het lichaamsvocht vrijelijk naar de handen en de voeten kan stromen, dan kan gas-binqi (wind-binqi of emotionele-binqi) het lichaam verlaten langs de huid van de handen en de voeten. De niet-gas-binqi (koude-binqi, vocht-binqi en vuur-binqi) kan via de haarvaten terug geabsorbeerd worden in het bloed van de handpalmen en de voetzolen en daarna door de lever afgebroken. De afvalproducten worden dan uitgescheiden met de urine. Het is enkel wanneer deze vrije doorstroming en de uitgangen geblokkeerd zijn, dat binqi zich in het lichaam zal ophopen.

Binqi reacties

Met Taijiwuxigongi-technieken kunnen de lichaamsvloeistoffen in beweging worden gebracht in de richting van de handen en de voeten. In het lichaam aanwezige binqi zal met de lichaamsvloeistoffen meebewegen en kan bij de handen of voeten het lichaam verlaten. Soms is deze binqi beweging duidelijk waarneembaar. Een beoefenaar kan tijdens het oefenen bijvoorbeeld voelen hoe pijn of koude door het lichaam naar de handen of de voeten beweegt. Ook kunnen tijdens of vlak na de oefening de handen en de voeten van kleur veranderen als gevolg van binqi. Dit soort fenomenen noemen we ‘binqi reacties’.

Binqi kan ook loskomen in de vorm van emotionele reacties. Mensen met veel onverwerkte emotionele stress kunnen tijdens de oefening gaan huilen, roepen, diep zuchten, boeren, geeuwen, zweten of winden laten. Dit zijn allemaal manieren om binqi af te voeren. Na zo’n sessie voelen de betrokkenen zich opgelucht en blij. Wanneer na enige tijd oefenen de emotionele stress is verwerkt, veranderen hun reacties in lachen en zingen.

Naarmate de binqi het lichaam verder verlaat, zullen ook de binqi reacties afnemen. Wanneer deze reacties geheel uit het lichaam verdwenen zijn, voelen hoofd, nek, schouders en andere delen van het lichaam licht en warm aan. Er ontstaat dan een gevoel van geluk, alsof de bron van levensvreugde weer werd aangeboord.

Copyright © Buqi Instituut
16 maart 2007