Ga naar beginpagina
Open de website van het Buqi Instituut 
Wat is Taijiwuxigong?
  Voor wie is Taijiwuxigong?

Spontane beweging
  Opwekken
  Reguleren
  Reacties en resultaten

Oefeningen
  Wuxi-houding
  Wuxi-Daoyin
  Klankoefening

Het ontstaan van ziekte
  De dubbele vicieuze cirkel
  Binqi

Preventie en behandeling
  Correctie lichaamshouding
  Afvoeren van binqi

Ontwikkelingsstadia
  Activeren Dantian
  Reinigen energiekanalen
  Spirituele ontwikkeling

Geschiedenis
  Ontwikkeling
  Qigong
  Taiji
  Longmen Wuxigong

Wuxi-houding

Dr. Shen Hongxun demonstreert de wuxi-stand.


De basisoefening voor het opwekken van spontane beweging is de Wuxi-houding. In deze oefening wordt een correcte (rechtopstaande) lichaamshouding gecombineerd met ontspanning van de spieren. Hoe correcter de lichaamshouding is, hoe minder spierkracht er nodig is om het evenwicht te bewaren. Daarom brengt de beoefenaar zijn lichaamsgewicht op de voorvoeten en ontspant hij zo veel mogelijk de spieren in de benen en de onderbuik. Als gevolg hiervan kunnen de gewrichten ontspannen en verlengen (‘openen’).

Wanneer het onderlichaam ontspannen is, kan de vibratie van de aarde (aardekracht) via de benen het lichaam binnen komen en kunnen er als vanzelf allerlei reacties ontstaan. Voorbeelden zijn:

  • vibrerende bewegingen die niet bewust worden aangestuurd
  • emotionele ontladingen
  • veranderingen in het ademhalingspatroon.

Naarmate de houding meer correct en ontspannen is, kan ook de geest beter tot rust komen. Dit helpt bij het toelaten van de spontane beweging. Naarmate dit beter lukt, zal de spontane beweging heftiger worden. Dit helpt bij het corrigeren van de lichaamshouding en het afvoeren van afvalstoffen. Naarmate het lichaam zuiverder wordt, zal de spontane beweging subtieler en meer intern worden. Spontane beweging kent hierdoor een typische evolutie van ‘kleine en aarzelend’ via ‘wild en ongecontroleerd’ naar ‘krachtig en g econtroleerd’. Uiteindelijk wordt de beweging volledig intern. Er is dan geen uiterlijke spontane beweging meer, maar intern is alles krachtig in beweging.

De staande Wuxi-houding is de meest effectieve. Spontane reacties kunnen echter ook worden opgewekt met de Wuxi-zithouding en de Wuxi-lighouding. In deze houdingen wordt minder of geen gebruik gemaakt van de aardekracht. In plaats hiervan worden ademhaling en/of mentale aandacht gebruikt om het Dantian te activeren en spontane beweging op te wekken.

Spontane beweging is een krachtig hulpmiddel voor het verbeteren van de gezondheid. Wanneer het op een onjuiste manier beoefend wordt, kan het echter ook zeer schadelijk zijn. Spontane beweging moet daarom nooit zonder goede begeleiding beoefend worden. Er is altijd een gekwalificeerde leraar nodig om het proces goed te begeleiden.

Copyright © Buqi Instituut
16 maart 2007