Ga naar beginpagina
Open de website van het Buqi Instituut 
Wat is Taijiwuxigong?
  Voor wie is Taijiwuxigong?

Spontane beweging
  Opwekken
  Reguleren
  Reacties en resultaten

Oefeningen
  Wuxi-houding
  Wuxi-Daoyin
  Klankoefening

Het ontstaan van ziekte
  De dubbele vicieuze cirkel
  Binqi

Preventie en behandeling
  Correctie lichaamshouding
  Afvoeren van binqi

Ontwikkelingsstadia
  Activeren Dantian
  Reinigen energiekanalen
  Spirituele ontwikkeling

Geschiedenis
  Ontwikkeling
  Qigong
  Taiji
  Longmen Wuxigong

Taiji Quan (Tai Chi Chuan)


Taiji quan is van oorsprong een vechtkunst. Strijders oefenden staande houdingen om hun Dantian (energiecentrum) te activeren. Bekwame vechters leerden hoe zij deze kracht uit hun lichaam konden sturen en gebruiken om tegenstanders te bevechten, zelfs van een afstand. Tegenwoordig is het doel van taiji quan meer gericht op de bevordering van gezondheid en de behandeling van ziekten. De krachten die hiervoor worden aangewend zijn echter hetzelfde als vroeger.

Taijiwuxigong en taiji quan zijn nauw aan elkaar verwant. Dr. Shen Hongxun heeft het Taijiwuxigong-systeem ontworpen op basis van houdingen en bewegingen uit de taijiquan-vorm. Hij nam korte stukjes uit de vorm en liet deze door zijn studenten telkens herhalen. Hierdoor ontdekte hij dat de herhaling van bewegingen spontane beweging veroorzaakte.

Taiji 37 is het taiji quan-systeem dat dr. Shen onderwijst. Taiji 37 en Taijiwuxigong maken gebruik van dezelfde krachten, maar hebben een verschillende benadering. In Taiji 37 wordt de Dantian-kracht gekoppeld aan aandacht. Door rustige, geconcentreerde bewegingen wordt negativiteit uit het lichaam verwijderd. In Taijiwuxigong is het de spontane beweging die ervoor zorgt dat de negativiteit wordt verwijderd en dat energetische blokkeringen worden opgeheven.

Bezoek de Taiji 37 website voor meer informatie over taiji quan.

Copyright © Buqi Instituut
16 maart 2007