Ga naar beginpagina
Open de website van het Buqi Instituut 
Wat is Taijiwuxigong?
  Voor wie is Taijiwuxigong?

Spontane beweging
  Opwekken
  Reguleren
  Reacties en resultaten

Oefeningen
  Wuxi-houding
  Wuxi-Daoyin
  Klankoefening

Het ontstaan van ziekte
  De dubbele vicieuze cirkel
  Binqi

Preventie en behandeling
  Correctie lichaamshouding
  Afvoeren van binqi

Ontwikkelingsstadia
  Activeren Dantian
  Reinigen energiekanalen
  Spirituele ontwikkeling

Geschiedenis
  Ontwikkeling
  Qigong
  Taiji
  Longmen Wuxigong

Reguleren van spontane beweging

Meester Shen Jin demonstreert de borst daoyin.


In een later stadium, wanneer de Dantiankracht voldoende sterk is, kan deze gericht door het lichaam gestuurd worden om binqi in beweging te brengen en het lichaam uit te sturen. Dit is het ‘reguleren van de spontane beweging’. De beweging is nog wel spontaan, maar de richting wordt beïnvloedt. Dit gebeurt vooral tijdens de Daoyin oefeningen.

Strekken en ontspannen

De term “strekken en ontspannen” verwijst naar het openen van de gewrichten: door de ligamenten te strekken en de spieren te ontspannen komt er meer ruimte in de gewrichten. Dit bevordert de doorvoer van lichaamsvloeistoffen. Ook kan dit richting geven aan de interne krachtbeweging en het afvoeren van binqi, bijvoorbeeld via de benen naar de voeten of via de armen naar de handen.

Mentale concentratie

Mentale concentratie wordt, vaak heel subtiel, gebruikt om richting te geven aan de interne kracht. Door de aandacht ver weg te richten, wordt de kracht sterker en kan deze ook buiten het lichaam gestuurd worden. Dit principe wordt o.a. toegepast in het Buqi systeem om patiënten te behandelen. Het versterken van de eigen interne kracht is uiteraard ook goed voor de eigen gezondheid.

Copyright © Buqi Instituut
16 maart 2007