Ga naar beginpagina
Open de website van het Buqi Instituut 
Wat is Taijiwuxigong?
  Voor wie is Taijiwuxigong?

Spontane beweging
  Opwekken
  Reguleren
  Reacties en resultaten

Oefeningen
  Wuxi-houding
  Wuxi-Daoyin
  Klankoefening

Het ontstaan van ziekte
  De dubbele vicieuze cirkel
  Binqi

Preventie en behandeling
  Correctie lichaamshouding
  Afvoeren van binqi

Ontwikkelingsstadia
  Activeren Dantian
  Reinigen energiekanalen
  Spirituele ontwikkeling

Geschiedenis
  Ontwikkeling
  Qigong
  Taiji
  Longmen Wuxigong

Qigong


QiGong is de Chinese term voor “energetische oefeningen”. In deze zin kan Taijiwuxigong een Qigong-systeem genoemd worden. De term Qigong is in de loop der tijd echter gebruikt (en misbruikt) voor zeer uiteenlopende zaken, variërend van gewichtheffen tot gymnastiek tot goocheltrucs.

Begin jaren '80 van de twintigste eeuw werd de beoefening van Qigong door de Chinese regering sterk aangemoedigd. Als gevolg hiervan brak er in China een ongekende bloei uit van deze discipline. Miljoenen Chinezen verzamelden zich iedere morgen om allerlei soorten oefeningen te doen in de parken. Het was in die periode dat dr. Shen door de het bestuur van Shanghai werd uitgenodigd om Taijiwuxigong lessen te geven. Op het hoogtepunt waren er ongeveer 50.000 mensen die zijn systeem beoefenden. Een jaar nadat hij China had verlaten, stelde de regering zijn systeem voor aan het All World Medical Qigong Congress in Peking (1988).

Dat Qigong vijfduizend jaar oud zou zijn en dat de technieken door de zogenaamde 'onsterfelijken' zouden zijn overgeleverd zoals schrijvers van Qigong boeken beweren, spreekt dr. Shen tegen. Zijn eigen oefensysteem is zelfs erg jong en bovendien vrij toevallig tot stand gekomen. Uiteraard kreeg dr. Shen zijn basiskennis van zijn meesters, maar een dieper inzicht moest hij verwerven door eigen oefening en door het observeren van de reacties van zijn studenten. Qigong-boeken leggen vaak de nadruk op het ‘opsparen’ van qi, waarbij het woord qi wordt geïnterpreteerd als ‘vitale energie’. Van deze opvatting neemt dr. Shen, als arts zijnde, nadrukkelijk afstand.

In de loop der tijd kwam Qigong als gevolg van politieke veranderingen steeds in een ander klimaat terecht. Het ene moment was Qigong illegaal, het andere moment moest de gehele natie Qigong leren. In dit veranderlijke politieke klimaat kregen de verschillende soorten Qigong al dan niet een kans om zich te ontwikkelen. Dr. Shens aanstellingen als dokter en ziekenhuisdirecteur boden hem zeer gunstige omstandigheden om zijn systeem tot grote bloei te brengen. Hij heeft zich echter altijd zo min mogelijk ingelaten met massale manifestaties, aangezien deze meestal een snelle opgang kennen om daarna even vlug weer te verdwijnen. Liever koos hij voor de trage, maar zekere en veilige weg. Om deze reden heeft hij de naam Taijiwuxigong ook ter bescherming laten registreren.

Copyright © Buqi Instituut
16 maart 2007