Ga naar beginpagina
Open de website van het Buqi Instituut 
Wat is Taijiwuxigong?
  Voor wie is Taijiwuxigong?

Spontane beweging
  Opwekken
  Reguleren
  Reacties en resultaten

Oefeningen
  Wuxi-houding
  Wuxi-Daoyin
  Klankoefening

Het ontstaan van ziekte
  De dubbele vicieuze cirkel
  Binqi

Preventie en behandeling
  Correctie lichaamshouding
  Afvoeren van binqi

Ontwikkelingsstadia
  Activeren Dantian
  Reinigen energiekanalen
  Spirituele ontwikkeling

Geschiedenis
  Ontwikkeling
  Qigong
  Taiji
  Longmen Wuxigong

Spontane beweging

Meester Shen Jin in spontane beweging


Spontane beweging is misschien wel het belangrijkste element van Taijiwuxigong beoefening. We zijn er ons nauwelijks van bewust dat spontane bewegingen deel uitmaken van ons dagelijks leven. Op elk moment zijn verschillende delen van ons lichaam spontaan in beweging. Het pompen van het hart, de ademhaling en de peristaltische beweging van maag en darmen, het zijn allemaal voorbeelden van deze 'natuurlijke spontane beweging'. Alle organen bewegen spontaan; als deze bewegingen stopten zouden we sterven! Naast de spontane bewegingen die iedereen van nature in zich heeft, bestaan er "opgewekte spontane bewegingen" of "half spontane bewegingen". Het is dit type spontane beweging waar in Taijiwuxigong mee gewerkt wordt.

Wanneer er in Taijiwuxigong over spontane beweging wordt gesproken, wordt er altijd 'opgewekte spontane beweging' mee bedoeld. Om spontane beweging op te wekken, worden specifieke oefeningen gedaan die een speciale lichaamshouding combineren met specifieke ademhalingstechnieken en een specifieke mentale instelling. Als gevolg hiervan zullen er vibraties ontstaan in het lichaam. Meestal begint dit in de benen of in de onderbuik.

Als gevolg van meer oefening kunnen deze vibraties aan kracht winnen en zich verspreiden door het hele lichaam. Vaak brengt dit ook andere veranderingen met zich mee, bijvoorbeeld in het ademhalingspatroon, de beweging van lichaamsvloeistoffen en de emoties. Deze reacties samen worden ook wel aangeduid met de overkoepelende term: "spontane reacties".

Copyright © Buqi Instituut
16 maart 2007