Ga naar beginpagina
Open de website van het Buqi Instituut 
Wat is Taijiwuxigong?
  Voor wie is Taijiwuxigong?

Spontane beweging
  Opwekken
  Reguleren
  Reacties en resultaten

Oefeningen
  Wuxi-houding
  Wuxi-Daoyin
  Klankoefening

Het ontstaan van ziekte
  De dubbele vicieuze cirkel
  Binqi

Preventie en behandeling
  Correctie lichaamshouding
  Afvoeren van binqi

Ontwikkelingsstadia
  Activeren Dantian
  Reinigen energiekanalen
  Spirituele ontwikkeling

Geschiedenis
  Ontwikkeling
  Qigong
  Taiji
  Longmen Wuxigong

Correctie van de lichaamshouding


Volgens de theorie van Taijiwuxigong moeten de deelnemers tijdens de oefeningen onderzoeken hoe zij op een optimale manier contact kunnen maken met de aarde. Naarmate de beoefenaar de voor hem optimale manier dichter nadert, zal de opwaartse aardekracht zich meer en meer manifesteren in het lichaam. Deze aardekracht helpt het Dantian te activeren. Het ‘Dantian’ is de naam voor het energiecentrum in de onderbuik en is de motor is van het verschijnsel ‘spontane beweging’. Deze spontane beweging helpt de beoefenaar om op een natuurlijke manier de rug te strekken door het openen van de ruimtes tussen de wervels. Dit corrigeert de lichaamshouding van de beoefenaar. Op den duur kan hij zelfs enkele centimeters langer worden.

Het openen en strekken van de rug zorgt ervoor dat de doorvoer van lichaamsvloeistoffen in de rug verbetert. Hier opgehoopte afvalstoffen kunnen beter worden afgevoerd. Ook worden voedingsstoffen beter aangevoerd. Hierdoor wordt de rug sterker.

Vanuit het ruggenmerg vertrekken zenuwbanen naar de verschillende organen. Een vernauwing in de rug kan één of meerdere zenuwen irriteren, en daardoor problemen veroorzaken in het corresponderende orgaan. Op dezelfde manier kan het strekken en openen van de rug een positieve uitwerking hebben op klachten in de organen, zoals de maag, darmen en longen. Verzwakte organen worden beter aangestuurd en gevoed waardoor ze de kans krijgen weer normaal te gaan functioneren.

Medicijnen zijn niet in staat om een slechte lichaamshouding te corrigeren. Medicijnen kunnen helpen bij het onderdrukken van symptomen, maar kunnen gezondheidsproblemen die voortkomen uit een slechte houding niet verhelpen. Steeds meer medici beginnen het belang in te zien van oefening voor de behandeling van symptomen en ziekte. Toch zijn er nog weinig medici die de oorzaak voor de symptomen van hun patiënten verklaren vanuit problemen met de lichaamshouding en de wervelkolom. Met behulp van de oefeningen en de theorie van Taijiwuxigong kunnen deze problemen bij de wortel worden aangepakt en worden verholpen.

Copyright © Buqi Instituut
16 maart 2007