Ga naar beginpagina
Open de website van het Buqi Instituut 
Wat is Taijiwuxigong?
  Voor wie is Taijiwuxigong?

Spontane beweging
  Opwekken
  Reguleren
  Reacties en resultaten

Oefeningen
  Wuxi-houding
  Wuxi-Daoyin
  Klankoefening

Het ontstaan van ziekte
  De dubbele vicieuze cirkel
  Binqi

Preventie en behandeling
  Correctie lichaamshouding
  Afvoeren van binqi

Ontwikkelingsstadia
  Activeren Dantian
  Reinigen energiekanalen
  Spirituele ontwikkeling

Geschiedenis
  Ontwikkeling
  Qigong
  Taiji
  Longmen Wuxigong

Wuxi-Daoyin

Meester Shen Jin demonstreert de buikdaoyin.


Taijiwuxigong bestond oorspronkelijk uit vijf bewegingsoefeningen: de ‘Wuxigong’ wat zoiets betekent als ‘vijf ademhalingsvaardigheden’.

Het woord ‘ademhaling’ verwijst hier naar ‘gewrichtsademhaling’. Door spieren te ontspannen en ligamenten te strekken worden gewrichten verlengd of ‘geopend’. Dit bevordert de doorvoer van lichaamsvloeistoffen en neurologische signalen, wat wel wordt aangeduid met het ‘beademen’ of het ‘verluchten’ van het gewricht: het gewricht wordt soepeler en de weefsels eromheen worden gezonder.

Overigens kan 'gewricht' hier ook de ruimere betekenis van 'lichaamsdeel' hebben. De vijf oorspronkelijke Wuxi-Daoyin behandelen de gewrichten van de nek, de schouders, de borst, de buik-plus-bekken en de hiel. In de loop der jaren heeft dr. Shen Hongxun er twee oefeningen aan toegevoegd. De hemel-aarde Daoyin is in feite een staande prostratie-oefening en werkt daarom in het hele lichaam. De insluiting-Daoyin bevordert het afvoeren van binqi naar de aarde en kan daarom ook worden gebruikt voor het afsluiten van een oefensessie.

De termen Dao en Yin betekenen allebei 'geleiden'. Dit kan verwijzen naar het geleiden van binqi uit het lichaam, maar ook naar het geleiden van de interne kracht die ontstaat door de herhaling van de oefening. De kracht van de oefeningen zit dan ook in de herhaling en het op de juiste wijze geleiden van de reacties die tijdens het oefenen ontstaan.

Copyright © Buqi Instituut
16 maart 2007