Ga naar beginpagina
Open de website van het Buqi Instituut 
Wat is Taijiwuxigong?
  Voor wie is Taijiwuxigong?

Spontane beweging
  Opwekken
  Reguleren
  Reacties en resultaten

Oefeningen
  Wuxi-houding
  Wuxi-Daoyin
  Klankoefening

Het ontstaan van ziekte
  De dubbele vicieuze cirkel
  Binqi

Preventie en behandeling
  Correctie lichaamshouding
  Afvoeren van binqi

Ontwikkelingsstadia
  Activeren Dantian
  Reinigen energiekanalen
  Spirituele ontwikkeling

Geschiedenis
  Ontwikkeling
  Qigong
  Taiji
  Longmen Wuxigong

De geschiedenis van Taijiwuxigong


In 1957 - dr. Shen was pas 18 jaar- wilde een groepje oudere vrienden dat dr. Shen hen taijiquan zou aanleren. Ze waren niet meer zo jong en daardoor konden ze moeilijk de opeenvolgende bewegingen van de vorm onthouden. Telkens weer moest hij dezelfde bewegingen herhalen en toch bleven ze moeite houden om de volgorde in zich op te nemen. Daarom besloot hij hen afzonderlijke bewegingen aan te leren en hij ontdekte daarbij iets heel interessants: wanneer zij steeds weer dezelfde oefening herhaalden, kregen verscheidene onder hen vreemde reacties. Telkens als ze naar de basishouding terugkeerden begonnen ze spontaan te bewegen.

Dr. Shen Hongxun doceert spontane beweging in Shanghai, 1979.

Het effect van deze spontane bewegingen op hun gezondheid was verbluffend. Velen van hen leden aan kwalen als astma, bronchitis, hoge bloeddruk en spier-rheumatisme, maar de dagelijkse oefeningen met dr. Shen zorgden voor enorme verbetering. Ze gingen er jonger uitzien, hun geheugen werkte beter en ze voelden zich beter in hun lichaam.

Het fenomeen spontane beweging was voor dr. Shen niet nieuw. Zelf had hij al meermalen spontane bewegingsreacties ervaren tijdens zijn taijiquan lessen bij professor Yao HuanZi. Deze onderwees Taiji 37, een tak van de zuidelijke school van taijiquan, waarbij de aandacht vooral gericht is op de ontwikkeling van interne kracht. Toen dr. Shen echter de resultaten zag bij zijn bejaarde studenten begon hij te beseffen dat er een verband bestond tussen spontane bewegingen en verbetering van de gezondheid. Dit boeide hem zeer en hij nam zich voor er meer over te weten te komen.

In de loop van de tijd heeft dr. Shen op allerlei manieren onderzoek gedaan naar het fenomeen spontane beweging en het effect ervan op de gezondheid. Uiteindelijk leidde dit onderzoek tot een compleet systeem van oefeningen waarmee het gehele lichaam in conditie kan worden gehouden. Het systeem noemde hij: ‘Taijiwuxigong’. Dit wordt uitgesproken als: tái djie woe sie kong.

Copyright © Buqi Instituut
16 maart 2007