Ga naar beginpagina
Open de website van het Buqi Instituut 
Wat is Taijiwuxigong?
  Voor wie is Taijiwuxigong?

Spontane beweging
  Opwekken
  Reguleren
  Reacties en resultaten

Oefeningen
  Wuxi-houding
  Wuxi-Daoyin
  Klankoefening

Het ontstaan van ziekte
  De dubbele vicieuze cirkel
  Binqi

Preventie en behandeling
  Correctie lichaamshouding
  Afvoeren van binqi

Ontwikkelingsstadia
  Activeren Dantian
  Reinigen energiekanalen
  Spirituele ontwikkeling

Geschiedenis
  Ontwikkeling
  Qigong
  Taiji
  Longmen Wuxigong

Reacties en resultaten

Knielen en dansen zijn typische voorbeelden van spontane reacties.


Als we het lichaamsgewicht tijdens de oefeningen, op de voorvoeten brengen, de spieren in de benen en de onderbuik voldoende ontspannen en de geest kalmeren, kunnen we voelen hoe een kracht vanuit de aarde doorheen de voeten en de benen naar de onderbuik komt. Deze kracht kan twee soorten reacties teweegbrengen: lichaamsbewegingen die intern of externe kunnen zijn en emotionele ontladingen.

De interne beweging zorgt voor sensaties van bijvoorbeeld koude, wind, jeuk of warmte die zich in bepaalde delen van het lichaam verplaatsen. Als ze naar de handen en de voeten gestuurd worden, zien we de handen van kleur veranderen, ze worden eerst rood of blauw en daarna weer normaal van kleur. Of er verschijnen witte vlekjes onderhuids. Dit soort reacties worden binqi-reacties genoemd. (‘binqi’ is een verzamelnaam voor negatieve elementen in het lichaam.) Doorgaans zal de interne beweging zich over het lichaam uitbreiden: beginnend met vibraties, later gevolgd door springen, knielen, prostraties, of andere bewegingen zoals dansen of gevechtshoudingen. Uiteindelijk wil de persoon rustig zitten of liggen. We kunnen zien dat deze kracht de lichaamshouding op een spontane wijze gaat corrigeren. Over het algemeen is de beweging bij jonge mensen tamelijk sterk, terwijl het proces bij ouderen trager en zachter verloopt.

Het aanhoudend rustig maken van de geest maakt ook emotionele informatie los. Mensen met emotionele stress kunnen beginnen te wenen, roepen, zuchten en later lachen en zingen. Boeren en geeuwen, zweten en winden laten gaan vaak gepaard met deze emotionele ontlading. Net zoals huilen of schreeuwen.

Na één of meerdere sessies spontane bewegingen kunnen deelnemers grote veranderingen in het lichaam waarnemen. De meeste cursisten vertellen dat ze zich veel lichter voelen dan voordien en zien symptomen als pijn, jeuk en zwelling verminderen en zelfs verdwijnen. Ook negatieve emoties veranderen: na de les voelen deelnemers zich vaak opgelucht en opgewekt. Dit komt doordat fysische en emotionele spanningen, die zich in het lichaam opgestapeld hebben, oplossen of worden afgevoerd. Zelfs bij sommige gevallen van chronische ziekte, waar de gewone geneeskunde of de traditionele Chinese geneeskunde geen antwoorden voor heeft, treden er grote verbetering op dankzij spontane beweging.

Tijdens de allereerste oefensessies doen zich soms ook minder aangename reacties voor. Interne bewegingen verbruiken grote hoeveelheden suikers. Wanneer een deelnemer niet gegeten heeft, kan de oefeningen een te lage bloedsuikerspiegel veroorzaken en duizeligheid of shock teweegbrengen. Verder brengen interne bewegingen in eerste instantie de binqi in beweging. Als deze ergens stagneert, bijvoorbeeld in de maag, kan overgeven een reactie zijn. In feite gebeurt dit alleen wanneer deelnemers tijdens de oefening vergeten de handen te openen. In dat geval kan de binqi niet via de handen het lichaam verlaten

Copyright © Buqi Instituut
16 maart 2007